.

CE ESTE ÎNLOCUIREA CRISTALINULUI ÎN SCOP REFRACTIV?

 

Înlocuirea cristalinului în scop refractiv, care mai este cunoscută și sub denumirea de schimbarea cristalinelor clare, este o intervenție chirurgicală făcută pentru corectarea unor probleme de vedere chiar dacă nu aveți cataractă.1

Tehnica folosită în operație este o variantă a operației clasice de cataractă. Principala diferență este că are obiectiv claritatea vederii pentru persoanele care au o problemă de refracție (adică o perturbare a abilității ochiului de a focaliza lumina), chiar dacă nu este prezentă cataracta.1

În ziua de azi, înlocuirea cristalinului în scop refractiv este o opțiune de corecție a prezbiopiei, cu scopul de a reduce dependența de ochelari de vedere.1-3

Prezbiopia este un viciu de refracție care se datorează scăderii elasticității cristalinului și apare frecvent după vârsta de 40 ani.

SUNT UN CANDIDAT PENTRU ACRYSOF® IQ PANOPTIX® IMPLANTAT ÎN SCOP REFRACTIV?

 

Un beneficiu în plus pe care îl aveți dacă vă faceți operația în scop refractiv acum, este că evitați operația de cataractă în viitor. Explicația este că intervenția în scop refractiv presupune aceeași procedură ca operația de cataractă, în care cristalinele naturale sunt înlocuite cu cristaline artificiale.1

Cum ați vrea să vedeți după operație?

De tipul de cristalin pe care îl alegeți, depinde cum veți vedea după operație sau dacă veți mai avea de ochelari de vedere.5 De aceea, este important ca înainte de operație, împreună cu medicul oftalmolog, să discutați despre: cum doriți să vedeți după intervenția chirurgicală și activitățile pe care le faceți în fiecare zi. Astfel, veți fi sigur că ați ales cristalinele care se potrivesc nevoilor dumneavoastră.

Cum să fiți pregătit pentru operația de înlocuire a cristalinului în scop refractiv:

 • Cu trei săptămâni înainte de operație, nu mai folosiți lentile de contact rigide.
 • Cu o săptămână înainte de operație, nu mai folosiți lentile de contact moi.
 • Dacă nu vă simțiți bine în perioada de dinaintea operației, anunțați medicul oftalmolog pentru a amâna operația, dacă este nevoie.
 • Nu vă machiați în ziua operației.
 • Rugați un prieten să vă ducă acasă după operație, pentru că nu veți putea conduce. 
 • Amintiți-vă să nu mâncați în seara de dinaintea operației, dacă asta vă recomandă oftalmologul.
 • În general doar un singur ochi este operat în timpul unei intervenții chirurgicale. Al doilea ochi va fi operat după un interval de timp a fi stabilit împreună cu chirurgul.

Înainte de operație, asigurați-vă că ați discutat cu medicul oftalmolog despre cum ați vrea să vedeți în viitor. Cristalinele trifocale, precum AcrySof® IQ PanOptix®, vă pot ajuta să aveți vederea pe care o doriți (la aproape, intermediar și distanță), și să reduceți în același timp nevoia de a folosi ochelari de vedere.4,5


 

Referințe:

 1. Alió JL, et al. Refractive lens exchange in modern practice: when and when not to do it? Eye Vis (Lond). 2014;1:10.
 2. Schallhorn SC, et al. Refractive lens exchange in younger and older presbyopes: comparison of complication rates, 3 months clinical and patient-reported outcomes. Clinical ophthalmology. 2017; 11:1569.
 3. The Royal College of Ophthalmologists. “Patient Information Refractive Lens Exchange”. Accessed: https://www.rcophth.ac.uk/wp-content/uploads/2015/02/Refractive-Lens-ExchangePatient-Leaflet-April2017.pdf. Published April 2017. Accessed August 11, 2018.
 4. Garcia-Perez JL, et al. Short term visual outcomes of a new trifocal intraocular lens. BMC Ophthalmology. 2017; 17:72.
 5. Lawless M, et al. Visual and refractive outcomes following implantation of a new trifocal intraocular lens. Eye and Vision. 2017; 4:10.
Alcon See Brilliantly

© 2021 RO-ACP-2100001
Acesta este un dispozitiv medical. Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare.

Colour Bar